بیشتر کاربران اینترنت با استفاده از وب سطحی به مرور محتوای آنلاین میپردازند، بخشی از اینترنت که سایتهای آن توسط موتورهای جستجوی محبوب ایندکس شده و بهراحتی از طریق مرورگرهای سنتی قابل مشاهده هستند. در حالی که وب سطحی بیشتر آن چیزی را که کاربران عادی میبینند شامل میشود، لایههای پنهان بسیاری از محتوا در وب تاریک وجود دارد. با استفاده از مرورگر ویژهای به نام The Onion Router (Tor)، کاربران میتوانند این سایتهای مخفی را کاوش کرده و در پوشش یک آدرس IP ناشناس، هم به فعالیتهای قانونی و هم غیرقانونی بپردازند. در ادامه نگاهی خواهیم داشت به نحوه عملکرد وب تاریک و راههای مختلفی که مردم به طور قانونی و غیرقانونی از آن استفاده میکنند.
وب سطحی چیست؟
سایتهای موجود در وب سطحی (یا وب باز) آنهایی هستند که برای کاربران عادی بدون نیاز به Tor یا هر مرورگر یا نرمافزار خاص دیگری قابل مشاهدهاند. این سایتها همچنین قابل ایندکس شدن بوده و به راحتی از طریق موتورهای جستجو قابل یافتن هستند. اگرچه وب سطحی شامل بسیاری از سایتهای محبوب با دامنههای .com، .net و .org است، اما تخمین زده میشود که تنها حدود 2٪ از کل محتوای موجود در اینترنت را شامل شود، در حالی که مابقی محتوا در وب عمیق یا دارک وب قرار دارد. به عنوان یک مثال کلاسیک، وب سطحی را میتوان به نوک یک کوه یخ تشبیه کرد که عمده بخش آن درست زیر سطح پنهان شده است.
تفاوت بین وب عمیق و وب تاریک چیست؟
میلیونها کاربر اینترنت به طور روزانه به پایگاههای داده خصوصی مانند صندوقهای ایمیل و حسابهای کارت اعتباری خود دسترسی دارند. این صفحات توسط موتورهای جستجو ایندکس نمیشوند و در پشت دیوارهای امنیتی، فرمهای احراز هویت و رمزهای عبور در وب عمیق محافظت میشوند.
تقریباً ۹۰٪ از تمامی وبسایتها در وب عمیق قرار دارند و بسیاری از آنها توسط نهادهایی مانند شرکتها، سازمانهای دولتی و مؤسسات غیرانتفاعی استفاده میشوند. چیزی که به عنوان وب تاریک شناخته میشود، درون وب عمیق قرار دارد؛ این بخشی از اینترنت است که تنها برای کاربرانی که مرورگر Tor را نصب کردهاند، قابل دسترسی است. به طور کلی، اکثر کاربران معمولی اینترنت هرگز نیازی به دسترسی به محتوای دارک وب ندارند، اگرچه استفاده از Tor کاملاً قانونی است.
وب تاریک چیست؟
شناخته شده است که وب تاریک در سال ۲۰۰۰ با انتشار Freenet آغاز شد، پروژه پایاننامهای از دانشجوی دانشگاه ادینبرو، ایان کلارک، که هدفش ایجاد یک "سیستم ذخیرهسازی و بازیابی اطلاعات توزیعشده و غیرمتمرکز" بود. کلارک قصد داشت روشی جدید برای ارتباط ناشناس و به اشتراکگذاری فایلها بهصورت آنلاین ایجاد کند. این کار، زمینهساز پروژه Tor شد که در سال ۲۰۰۲ منتشر شد و در سال ۲۰۰۸ مرورگر خود را راهاندازی کرد. با ایجاد Tor، کاربران اکنون میتوانستند بهطور کاملاً ناشناس در اینترنت مرور کرده و به سایتهایی که به عنوان بخشی از "وب تاریک" شناخته میشوند، دسترسی داشته باشند.
نحوه عملکرد وب تاریک چیست؟
وب تاریک در ابتدا توسط وزارت دفاع ایالات متحده برای ارتباطات ناشناس مورد استفاده قرار میگرفت، اما اکنون به مرکزی برای کاربرانی تبدیل شده که در سراسر جهان مایل به حفظ ناشناس بودن خود هستند. افراد از وب تاریک برای اهداف قانونی و غیرقانونی استفاده میکنند. این سیستم از فناوریای به نام "مسیریابی پیازی" استفاده میکند که کاربران را از نظارت و ردیابی محافظت میکند و از طریق یک مسیر تصادفی از سرورهای رمزگذاریشده عبور میدهد. هنگامی که کاربران از طریق Tor به سایتی دسترسی پیدا میکنند، اطلاعات آنها از هزاران نقطه رله عبور میکند که رد پای آنها را پوشانده و مرور آنها را تقریباً غیرقابل ردیابی میکند.
استفادههای قانونی از وب تاریک
اگرچه استفاده از وب تاریک در ظاهر مشکوک به نظر میرسد، اما کاملاً قانونی است و بسیاری از کاربردهای مشروع برای Tor و مرور ناشناس وجود دارد. برای مثال، در کشورهایی که دولت ممکن است برای جاسوسی و سرکوب مخالفان سیاسی از نظارت استفاده کند، وب تاریک اغلب محلی برای ارتباطات دور از سانسور و بررسیهای دولتی است. با وجود این لایههای امنیتی اضافی، کاربران همچنان باید هنگام استفاده از وب تاریک محتاط باشند و اقدامات امنیتی مناسبی مانند بهروزرسانی دورهای نرمافزارهای امنیتی، مرور با یک و.ی.پ.ی.ا.ن قوی، و اجتناب از استفاده از آدرس ایمیل استاندارد را انجام دهند.
استفادههای غیرقانونی از وب تاریک چیست؟
با توجه به ماهیت ناشناس وب تاریک، از آن برای مقاصد غیرقانونی و حتی جرمآلود نیز استفاده میشود. این شامل خرید و فروش مواد مخدر غیرقانونی، سلاحها، رمز عبورها و هویتهای دزدیده شده، همچنین معامله پورنوگرافی غیرقانونی و دیگر مواد بالقوه مضر است. چندین سایت که مواد غیرقانونی را میزبانی میکردند، توسط نهادهای دولتی کشف و در سالهای اخیر بسته شدند، از جمله Silk Road، AlphaBay و Hansa. ناشناس بودن وب تاریک همچنین باعث تهدیدات سایبری و نقضهای مختلف دادهها در چند دهه گذشته شده است.
کمک به مقابله با بزرگترین چالشهای امنیت سایبری امروز
خوشبختانه، تهدیدات امنیت سایبری و تهدیدات بینالمللی که ناشی از ناشناس بودن وب تاریک هستند، به طور مداوم توسط نهادهای دولتی، آژانسهای اجرای قانون و هزاران حرفهای فناوری اطلاعات متوقف میشوند. اگر شما علاقهمند به قرار گرفتن در خط مقدم دفاع در برابر حملات سایبری و تهدیدات آنلاین علیه امنیت ملی هستید، مسیرهای شغلی بسیاری در زمینه IT و امنیت سایبری در آکادمی EvoLearn ارائه میشود. ما برنامههای تحصیلی و گواهینامه در زمینه فناوری اطلاعات، دفاع سایبری و مدیریت امنیت سایبری داریم که میتوانند به شما آموزش دهند چگونه از کاربران اینترنتی بهطور آنلاین محافظت کنید و شما را برای مسیرهای شغلی پربار آماده کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد برنامههای تحصیلی و گواهینامههای مختلف ما، امروز درخواست اطلاعات بیشتری بدهید.
حال که دریافتید وب تاریک چیست ، می توانید دوره ی وب تاریک سایت ایوولرن را خریداری کنید.